Oldal tetejére

Ablak U-értékének mérése

Emonitor ablak mérés Uw-érték meghatározása
Emonitor ablak mérés Uw-érték meghatározása

Emonitor rendszerünkkel résztvettünk egy ablak U-értékének mérésén.

A vizsgált ablak fa tokszerkezettel és kétrétegű üveggel rendelkezett, gáztöltéssel. A gyártó által biztosított Teljesítmény Igazolás szerint Uw = 1,4 W/m2K a hőátbocsátási tényező átlagos értéke (keret és üveg együttesen).
Ezt az értéket az ÉMI határozta meg.

A vizsgálathoz hőszigetelt kabint használtunk, amelynek közepén kapott helyet a vizsgált ablak, így a kabin belső terét két egyenlő részre osztva. Az egyik térfélen 25 C-t állítottunk be (meleg oldal), míg a másik oldalon 7 C-t, hűtő aggregáttal temperálva.
A méréseket folyamatosan, több napon át végeztük. Kiküszöböltük a labor léghőmérsékletének változását, valamint további zavaró- a mérést esetlegesen befolyásoló tényezőket. Az ablak Uw értékét a következő grafikonon mutatjuk be.

Uw-átlagos hőátbocsátási tényező
A grafikon percenként mért adatok felhasználásával készült. A hőmérők + 0,1 C pontossággal mérnek. Ez az oka a sűrű tüskéknek, de ha figyelmesen megnézzük a grafikont, Uw= 2,18 W/m2K átlagértéket kapunk 24 órás folyamatos mérés alapján.

A meleg oldal temperálását elektromos fűtőbetéttel oldottuk meg, amelynek villamosenergia felhasználását szintén mértük.
Fűtési energia emonitor

Érdekesség képpen említjük meg, hogy labor körülmények között nem használható az épületenergetikai számításokban szokásosan használatos alfa = 24 W/m2K hőátadási tényező. A méréseink alapján, a kabin belsejében, a hideg ablakfelületen kialakuló hőátadási tényező átlagos értéke:
Alfa hőátadási tényező a hideg oldalon
Végezetül bemutatunk néhány helyszíni fotót a mérésről:
emonitor ablak mérés
emonitor hőmérő szenzorok
emonitor emonitor

emonitor képe
Szerző

Benécs József energetikai szakértő MMK EnSZ 13-2222