Oldal tetejére

Háztartási kiserőmű (napelem) mérése IMRe energiamonitorral

emonitor_napelem
emonitor_napelem

2018.10.27. ​Gödöllő, Blaháné út

A telepített napelemes rendszer BiSol 250 Wp napelem paneleket tartalmaz (24db), valamint egy SolarEdge 7kW háromfázisú invertert.


SolarEdge inverter 7 kW
Az épület elektromos fogyasztóinak pillanatnyi teljesítményének és a napelemes rendszer pillanatnyi teljesítményének időbeli változását az alábbi grafikon szemlélteti.

(W)

A kék színű gráf a napelemes rendszer teljesítménye (W), a okkersárga az épületben működő fogyasztók együttes teljesítménye (W). Az egérrel ki lehet jelölni a grafikon egyes részeit (ahogyan az MsWord szövegszerkesztőben a szövegrészek), amelyek automatikusan nagyításra kerülnek. Ugyanezt eredményezi, ha garfikon bal felső sarkában a "D" (day) gomra kattintunk.

A következő grafikon a napelemek által termelt szoláris energia időben változó teljesítményét (W) szemlélteti (annak megfelelően, milyen intenzitással éri napsütés a paneleket)

Természetesen csak nappal jelenik meg értékelhető adat az alábbi grafikonban.

(W)

A következő grafikonon 2016.10.08-tól mutatja a napelemes energiatermelés és az épületben felhasznált energia (fogyasztás) arányát. Az "M" gombra kattintva az egy hónapos lefutási görbe jelenik meg. Ahogyan a téli napok során csökken a Föld felszínére érkező Napsugárzás energiatartalma, úgy fog csökkenni ez a bemutatott arány egészen márciusig, amikoris az egyre növekvő energiahozam a nyár végére a 100% hozam / felhasználás arányt fog mutatni 2017-ben. A mérés kezdetén (okt.8...11) megjelenő 180% azt jelenti, hogy jóval több energia került megtermelésre, mint felhasználásra.

A következő oszlopgrfikon a napi energiahozamot mutatja be a valós mérési adatok alapján (percenkénti mintavétel). Az oszlopok fölé helyezett kurzorral a grafikon tetején az egyes napok aktuális értékei jeleníthetők meg, az oszlopra kattintva pedig az aznapi teljesítmény lefutási görbe jelnik meg.

A következő aktív linkek az inverter gyártójának honlapjára navigálnak, ahol a bemutatott rendszerből kapott adatok alapján rajzolják meg a hozamgörbéket.

Emonitor_napi_jelentés    Emonitor_statisztikák
 

G. 2018.10.27.  ... folytatás ... 9 kW levegő / víz hőszivattyú mérési adatainak bemutatása ...

Benecs képe
Szerző

Benécs József  CEPHD
Létesítményenergetikai szakmérnök
Épületgépész szakmérnök
Okl.gépészmérnök
30 / 508 4025