Oldal tetejére

Költeni kell, hogy spórolhassunk...

emonitor költeni kell
emonitor költeni kell

Költeni kell, hogy spórolhassunk …
… de ennek csak akkor van értelme, ha a megtakarítás nagyobb, mint a ráfordítás.
Még jobb, ha minimális költség mellett maximális a haszon (mondják a pénzügyi szakemberek).
Sajnos mi sem tudunk ingyen mérőrendszereket biztosítani. Az alábbiakban néhány példával szeretnénk felkelteni az érdeklődést, hogy mégis megéri …

A nyár derekán talán nem izgalmas a fűtési költségekről okoskodni. Éppen ezért egy minden évszakban jelentkező példával kezdjük:

emonitor grafikon 1

Egy lakás villamosenergia ellátását biztosító három fázis közül az L1 fázis időben változó terhelését mutatja a fenti grafikon. Látszólag semmi izgalmas, rövid ideig működnek az egyes villamos fogyasztók, a 2500 W teljesítmény nem mondható túlzottnak, egy közönséges elektromos főzőlap, vagy mikrohullámú sütő könnyedén teljesíti. Csakhogy ha jobban megnézzük a június 25 és 27 közötti napokat …

emonitor grafikon 2

… és jobban belenagyítunk a június 26. 00:00 és 08:00 időszakaszba …

emonitor grafikon 3

… fura dolgokat láthatunk.

  1. 2000 W vagyis 2 kW teljesítménnyel valami bekapcsolt. Mi llehet ez ?
  2. mik azok a rendszeres időközönként megjelenő „pupocskák” ki az, aki önállósítva magát időről időre bekapcsol, aztán kikapcsol.
  3. ha megtaláltuk az előző kérdésre a választ, akkor a következő így hangzik: Miért nem nulla a „pupok” között a grafikon értéke, mi az, ami még mindig zabálja az áramunkat, és költi a pénzünket ?

Az első kérdésre a válasz, a mikrohullámú sütőben a reggeli finomságok megmelegítése történt. Lássuk:

emonitor grafikon 35

Pontosan 2,5 percre volt beállítva a mikrohullámú sütő időkapcsolója. Ezt mutatja a grafikon is, miután felnagyítottuk. Ezzel választ kaptunk az 1.sz.kérdésre, de akkor mik a „pupocskák” az éjszaka kellős közepén ? (2.sz.kérdés) Felnagyítva és az időben a kérdéses szakaszra pozícionálva a grafikont az erre szolgáló „operátorokkal”, tovább folytathatjuk a vizsgálódásunkat. Rövid fejtörés, és a lakásban folytatott lázas keresés után kiderül, hogy a kérdéses fogyasztó nem más, mint a hűtőszekrény.

  

emonitor grafikon 4

emonitor grafikon 5

A hűtőszekrény két részből áll. A normál hűtő részből, és van egy 60 literes fagyasztó része is. Ezeknek az elkülönített, külön ajtóval nyitható részeknek más-más a „hővesztesége”, gépész módjára: eltérő a "deltaté", ezért vannak az ábrán a pontosan meghatározható (25 perces periódus = ismétlődés) bekapcsolások, és mellette a kb. 50-55 percenként ismétlődő másik kapcsolások. Azt már nem lehet megállapítani a grafikonról, melyik a fagyasztó és melyik a hűtő funkcióval működő része a hűtőgépnek.

emonitor grafikon 6 emonitor grafikon 7

A műszaki adatokból beazonosítható a teljesítményfelvétel. A grafikonról leolvasható adatok Watt-ban és a gyártó névleges teljesítmény adata nem feltétlenül kell hogy egybe essenek. A mi esetünkben kevesebb ez a teljesítmény érték, aminek csak örülni tudunk.

Eddig rendben is volna minden, de hol van a címben ígért megtakarítás ? Nézzük csak meg jobban a grafikont!

85-90 W a minimum értéke és nem nulla. Valami folyamatosan zabálja az áramot, 0-24 órában, ahogyan a jólművelt angol mondaná: non-stop. Mi ez? És ha itt megtalálható, akkor a másik két fázison vajon mit találunk? És mennyibe kerül ez nekünk ? Lehet hogy nyomon vagyunk ? Pontosítsunk !

emonitor grafikon 8

Az itt látható négy grafikon közül az első a három fázis együttes-, összegzett teljesítményfelvételét mutatja W dimenzióban. A grafikonon a 0-7 óra időtartam átlaga feltüntetésre került, amely 341,1 W.

Ha ebből levonjuk az állandó (ismert) fogyasztónk teljesítményét, amelyet hűtőgépként azonosítottunk (ez számszerint 131,1-85=46,1 W), akkor az ismeretlen fogyasztók teljesítménye: 341,1-46,1= 295 W.

Egy évre vetítve ez(ek) az ismeretlen teljesítményű fogyasztó(k) 295 W * 24 óra * 365 nap = 2.584.200 Wh, vagyis 2.584,2 kWh éves energiapazarlást jelent. A villamosenergia szolgáltató havi számlájáról leolvastam a havi felhasznált villamosenergia mennyiségét (kWh) és elosztottam ezzel az értékkel a havi számla Ft értékét. Az eredmény 39,84 Ft/kWh. Ezzel az egységárral az előbbi számítás végeredményét összeszorozva kapjuk az éves pazarlásunk mértékét: 39,84 Ft/kWh * 2.584,2 kWh/év = 102.954,53 Ft/év.

DÖBBENETES a végeredmény ! Mik lehetnek ezek a fogyasztók?

A felfedezés örömétől nem szeretnénk megfosztani a Kedves Olvasót!

Tessék megmérni a saját lakás, iroda, üzem villamos energiafogyasztását az általunk percenkénti mért adatokat biztosító mérőrendszerrel, energia monitorral, és elemezni a kapott adatokból kialakuló grafikonokat. Ezek a grafikonok az interneten az általunk működtetett szerveren egy évig kerülnek tárolásra. Minimális összeg fizetése mellett több éven keresztül megőrizzük az adatokat, így évről-évre figyelemmel kísérhető a változás. Szükség esetén energetikai szakértői apparátusunkkal segítjük a T.Felhasználót az adatok értékelésében, a kívánt eredmény (megtakarítás) elérésében.

emonitor képe
Szerző

Benécs József energetikai szakértő MMK EnSZ 13-2222